Artikel in het NIEUWSBLAD. Joost VANLIEFERINGE
Pesten blijft een probleem, vooral onder kinderen. Daar als ouder of leerkracht goed mee omgaan is niet vanzelfsprekend. Naar aanleiding van een panelgesprek rond pestgedrag, getuigt ook Clouseau-oprichter Bob Savenberg over het trauma uit zijn jeugd: “Pesters beseffen niet welke impact hun daden hebben.”
Alle goedbedoelde campagnes in ons onderwijs ten spijt, blijkt het pestprobleem in scholen niet te minderen. Integendeel zelfs, met de opkomst van de sociale media zijn gepeste kinderen ook na het luiden van de schoolbel bijzonder kwetsbaar. Als ouder of leerkracht correct omgaan met zulke situaties is lang niet vanzelfsprekend.
Om al wie zich hierbij van dicht of ver betrokken voelt te helpen, houdt Rotary Dilbeek-Pajottenland op 14 oktober in het auditorium van Kunstacademie Dil’Arte een panelgesprek rond pestgedrag. Naast onder meer pest-expert Gie Deboutte, professor Edward Campforts, hoofd kinderpsychiatrie in het UZ Brussel, en enkele afgevaardigden van het Regina Cealilyceum en Don Bosco Groot-Bijgaarden, valt op de sprekerslijst vooral de naam Bob Savenberg op. De bekende muziekmanager en mede oprichter van Clouseau is aanwezig als ervaringsdeskundige.
Stille jongen
Savenberg, die opgroeide in Sint-Genesius-Rode en naar school ging in Beersel, ging als tiener zwaar gebukt onder hardnekkig pestgedrag. “Ik was klein, had een hoog stemmetje en was een heel stille jongen. Als ik ‘s ochtends op school arriveerde, hoorde ik ze al van ver roepen ‘Ah daar is’em, we kunnen ons amuseren’. Van verbale verwijten tot vooral fysiek geweld, ik heb het allemaal meegemaakt”, zegt Savenberg.
“Het ging zo ver dat ik in het vijfde middelbaar van school weg bleef waardoor ik dat jaar dubbelde. Toen ik het schooljaar nadien in een andere klas terecht kwam, werd ik gelukkig wel geaccepteerd om wie ik was.”
Moeder
Op hulp kon Savenberg amper rekenen. “Op school was er een leerkracht waarbij ik mijn hart kon luchten, maar dat veranderde weinig aan de situatie”, zegt hij. “Voorts had enorm veel geluk dat mijn moeder zo begaan was met mij. Ook al moesten we elke week speciaal naar Leuven om met een psychologe te spreken, zij stond altijd klaar om mij te rijden.”
De muzikant is door het pestgedrag getekend voor het leven en bezoekt nog steeds maandelijks een psycholoog. “Pesters beseffen niet welke impact hun daden hebben”, zegt Savenberg. “Zelf heb ik al dat negatieve gelukkig in iets positiefs gedraaid. Als antwoord op alle pesters wilde ik absoluut uitblinken in iets, en stortte mij zo op de muziek. Maar lang niet iedereen komt er uiteindelijk op die manier uit.”
Savenberg beseft wel dat er zoveel jaar later gelukkig heel wat extra hulp is. “Het is effectief al veel beter dan vroeger, maar er zijn intussen ook al zoveel nieuwe uitdagingen waaronder internet pestgedrag. Het kan dus zeker altijd pakken beter, en daarom zet ik met plezier mijn schouders mee onder dit evenement”, sluit hij af.
Ga voor Geluk
De opbrengst van het panelgesprek, een initiatief dat Rotary Dilbeek Pajottenland organiseert in samenwerking met de Liberale Wereld, gaat naar het fonds Ga voor Geluk, dat hiermee in de scholen van Dilbeek acties zal ondernemen.